Svijet
0

Njemačka očekuje dolazak 40.000 migranata tokom vikenda

FENA
Brojni migranti naišli su na topao prijem na željezničkoj stanici u Muenchenu prošlog vikenda, a na hiljade ih je nastavilo da dolazi u Njemačku tokom sedmice.

Gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter uputio je hitan poziv ostalim njemačkim regijama da učine više na procesuiranju i prihvatanju novih tražilaca azila.

On je nazvao "skandaloznim" neuspjeh ostalih regija da prihvate još migranata, navodi njemačka državna televizija ARD.

Izvještaji sugeriraju da vlada razmatra nove privremene ovlasti kako bi preuzela kontrolu nad nenaseljenim stanovima u koje bi mogli useliti migranti, prenosi BBC.

Oko 40.000 migranata moglo bi doputovati u Njemačku tokom naredna dva dana, tvrde zvaničnici, dvostruko više od broja ljudi koji su ušli u Njemačku prošlog vikenda.

Očekuje se da većina njih stigne u južni grad Muenchen, ali su se pojavile brige može li se ta regija nositi s još jednim velikim izbjegličkim valom.

Oko 4.000 vojnika je razmješteno u Njemačkoj radi logističke podrške.

Njemačka je postala atraktivna destinacija za sirijske izbjeglice jer poštuje pravila EU o njihovom prijemu.

Vlada je objavila u augustu da će razmatrati molbe za azilom sirijskih izbjeglica bez obzira koja je prva zemlja EU u koju su pristigli.

Deseci hiljada većinom sirijskih migranata otiskuju se na put iz Turske, preko Balkana i Mađarske kako bi se domogli Njemačke, Austrije i Švedske.

Migranti su nastavili da stižu u Makedoniju iz Grčke, a javljeno je da je više autobusa s izbjeglicama prešlo mađarsku granicu ovog vikenda.