Svijet
0

Jordan, Egipat i Francuska pozvali na očuvanje stabilnosti u Libanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordan, Egipat i Francuska pozvali su na očuvanje stabilnosti u Libanu, koji prolazi kroz tešku političku krizu.

"Pozivamo sve političke stranke u Libanu da pokušaju održati sigurnost, stabilnost i nacionalno zajedništvo u Libanu, kako bi se zemlja zaštitila od bilo kakvih vanjskih utjecaja i miješanja te da bi se ojačao suverenitet u skladu s međunarodnim pravom", izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova Naser Javdeh.

On je također, na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Ammanu s francuskom kolegicom Michele Alliot-Marie, istaknuo "potrebu za pružanjem podrške Libanu i ustavnim institucijama te države".

Ministrica Alliot-Marie je na turneji po regiji.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit je ranije u Kairu, tokom razgovora s Alliot-Marie izjavio: "Razgovarali smo o potrebi poštovanja pravne države te želimo da se u potpunosti primijene sporazumi iz Taefa."

Aludirao je na međulibanski sporazum potpisan 1989. čiji je cilj okončati građanski rat i "uravnotežiti" ovlasti u zemlji.

Francuska ministrica je istaknula kako bi i ona "željela da libanske ustavne vlasti uspješno provedu obnovu zemlje i uspostave u njoj stabilnost". Isto je ponovila i tokom razgovora u Ammanu, prenijela je Hina.