Pariz
0

Van Rompuy za što skoriju primjenu Rezolucije UN-a o Libiji

FENA
Van Rompuy (Foto: AFP)
Van Rompuy (Foto: AFP)
Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Libiji mora biti provedena što je prije moguće kako bi se zaštitilo stanovništvo, izjavio je u subotu predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy na samitu o Libiji koji je održan u Parizu.

"Vrijeme ističe. Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a mora biti primjenjena što je prije moguće. Neophodna je akcija da bi se zaštitilo stanovništvo", rekao je Van Rompuy.

On je istakao da postoji regionalna podrška i da važnu ulogu ima Arapska liga, saopćeno je iz njegovog ureda.

"Aktuelni libijski režim mora da se povuče iz svih oblasti u koje je silom ušao, vrati se u svoj prostor i dozvoli humanitarnu pomoć. Politička tranzicija mora odmah da počne s vodećom ulogom Nacionalnog prelaznog vijeća", istakao je Van Rompuy.

On je dodao da je EU od početka krize u Libiji bila za uvođenje oštrih sankcija, kao i da je ta organizacija spremna da pomogne "novoj Libiji" u oblasti ekonomije i izgradnje novih institucija.

"Ovo su historijski dani za taj region svijeta kome pripada Libija i kome je Evropa tako blizu. Moramo da pomognemo historiji, ali prije svega moramo da pomognemo libijskom narodu i da sačuvamo živote mnogo ljudi", poručio je Van Rompuy.

Samitu u Parizu prisustvovali su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, bitanski premijer David Cameron, kanadski predsjednik vlade Stephen Harper, njemačka kancelarka Angela Merkel i američka državna tajnica Hillary Clinton. Od predstavnika arapskih država bili su pristuni zvaničnici Jordana, Maroka, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar vanjskih poslova Iraka Hoshyar Zebari kao aktuelni šef Arapske lige i generalni sekretar te organizacije Amr Moussa.