Alain Juppe
0

Evropa ne može dozvoliti Gadafijevo ludilo

FENA
Evropa i Francuska ne mogu dozvoliti "kriminalno ludilo" libijskog vođe Moamera Gadafija u obračunu s demonstrantima, izjavio je nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tokom posjete Kairu.

On je u govoru održanom francuskoj zajednici u Egiptu rekao da će o pitanju Libije razgovarati i s predsjednikom Arapske lige, čije je sjedište u Kairu, Amrom Moussom, prenio je AFP.

Juppe, kome je ovo prva zvanična posjeta nekoj zemlji izvan Evrope otkad je u utorak preuzeo funkciju šefa diplomatije, odbacio je kritike na račun Pariza zbog zakasnjele reakcije na masovne proteste u arapskom svijetu, uz obrazloženje da su "te revolucije svakoga iznenadile".

"Nije fer reći kako je nama trebalo suviše vremena da reagujemo zato što smo vrlo brzo rekli da smo spremni podržati marševe slobode u ovim zemljama", dodao je on.

Francuska diplomatija našla se na udaru kritika zbog toga što nije predvidjela pobune u arapskim zemljama i što je održavala privilegovane odnose s bivšim predsjednikom Tunisa Zinom al-Abidinom Ben Alijem i predsjednikom Egipta Hosnijem Mubarakom, koji su zbačeni s vlasti u tim protestima.

"Možda smo dozvolili sebi da budemo zaslijepljeni kada nam je rečeno da su postojeći režimi jedina odbrana od terorizma", rekao je Juppe, objašnjavajući činjenicu da je Francuska podržavala Mubarakov i Ben Alijev režim.

On je kazao da je Egipat, koji je najmnogoljudnija zemlja u regiji, ključna država za budućnost arapskog svijeta i, bez pretjeranog optimizma, pruža dobar primjer kontroliranog oslobađanja.

Juppe je, međutim, upozorio da još ništa nije isključeno, navela je francuska agencija.

"Naravno, optimisti smo, ali najgori mogući ishodi još nisu isključeni. I dok posmatramo šta se danas događa u Libiji, jasno vidimo da tranzicija može biti bolna", dodao je on.