Svijet
0

John Kerry: SAD će do 2017. godine prihvatiti 100 hiljada izbjeglica

Klix.ba
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
"SAD će prihvatiti dodatnih 30 hiljada izbjeglica iz cijelog svijeta u naredne dvije godine", izjavio je američki državni sekretar John Kerry, nakon što se ta država našla pod pritiskom svjetske javnosti zbog prvobitnih izjava predsjednika Baracka Obame da će prihvatiti tek 10 hiljada sirijskih izbjeglica.

Prilikom posjete sirijskim izbjeglicama u Berlinu Kerry je kazao kako će se broj onih koje će SAD-e prihvatiti naredne godine povećati sa 70 hiljada na 85 hiljada, a do 2017. godine ta država će udomiti oko 100 hiljada izbjeglica. On je poručio kako su potrebe izbjeglica ogromne, ali da su SAD spremne da odgovore na sve izazove.

S druge strane Hillary Clinton je pozvala SAD da preuzmu odgovornost u rješavanju krize u Siriji i izbjeglica općenito.

"Mi se trenutno suočavamo s najtežom izbjegličkom krizom još od kraja Drugog svjetskog rata i smatram da SAD mogu da urade mnogo više. Voljela bih da umjesto 10 hiljada, što je dobro za početak, primimo barem 65 hiljada izbjeglica", izjavila je Clinton, prenosi Guardian.

Hillary Clinton je pozvala i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona da na Generalnoj skupštini UN-a, koja će biti održana ovog mjeseca izvrši pritisak na države, kako bi izdvajale više sredstava za rješavanje problema izbjeglica u svijetu.