Svijet
0

Donald Trump: Poslao bih sve sirijske izbjeglice kući

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump kazao je kako bi, ukoliko bi postao predsjednik, poslao kući sve sirijske izbjeglice koje Sjedinjene Američke Države prihvataju.

Milijarder koji je trenutno u utrci za predsjednika, kazao je kratko: "Ako pobijedim, oni idu kući".

Trump je ovom izjavom napravio preokret u politici jer je ranije ovog mjeseca kazao kako SAD trebaju primiti više izbjeglica.

"Čuo sam kako želimo primiti 200.000 izbjeglica iz Sirije. A oni bi mogli biti članovi IDIL-a. Naglašavam da oni dolaze iz Sirije u sklopu masovnih migracija, ako ja pobijedim, oni idu nazad", naglasio je Trump dodavši kako je riječ od 200.000 vojnika, a ne izbjeglica.

Predložio je i da se izgradi zid na južnoj granici zbog, kako je rekao, meksičkih imigranta koji donose droge, kriminal i silovanja u gornji dio SAD-a.

Ranije ovog mjeseca Trump je imamo sasvim drugačije viđenje izbjegličke krize. Optužio je Baracka Obamu za tu krizu, a na pitanje da li bi izbjeglicama koje putuju Evropom trebao biti dozvoljen ulazak u SAD, rekao je:

"Mrzim tu ideju, ali na humanitarnoj osnovi i sa svim dešavanjima, trebamo. Tamo je živi pakao. Ti ljudi u Siriji žive u paklu".

SAD su dozvolile ulazak 1.500 izbjeglica otkako je počeo konflikt prije četiri godine.

Za razliku od republikanca Trumpa, veliki broj demokrata, među kojima je i Hillary Clinton, apelovali su na državu da poveća broj primljenih izbjeglica sa 10.000 na 65.000. Apel je uputio i američki sekretar John Kerry cijelom svijetu, kazavši kako treba primiti izbjeglice i da SAD mora povećati godišnji broj imigranata sa 70.000 na 85.000 sljedeće godine i na 100.000 u 2017. godini.