Svijet
0

SAD više neće primati sirijske izbjeglice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekoliko američkih guvernera izjavilo je kako su programi za prijem sirijskih izbjeglica stopirani dok se ne steknu sigurnosni uvjeti. Guverneri Alabame, Texasa, Arkansasa i Louisiane kazali su da više nikako neće primati izbjeglice.

Odluku su donijeli nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba. Sedam napadača je preminulo u napadima, a za jednog se sumnja da je Sirijac koji je preko Grčke ušao u Evropu sa izbjeglicama.

Milione Sirijaca napustilo je svoje domove i došlo u Evropu, a Amerika je obećala da će prihvatiti 10.000 izbjeglica u sljedećih 12 mjeseci. Dok je Alabama objavila kako više neće primati izbjeglice, Michigan je rekao kako samo privremeno obustavlja program prihvata dok Ministarstvo domovinske sigurnosti ne završi potpunu provjeru sigurnosne zaštite i procedure.

"Važno je imati na umu da su izbjeglice te koje su bježale od progona. Stopiranje plana prihvata izbjeglica je upravo ono što su napadači željeli", kazao je Michael Mitchell iz imigracionog centra Lutheran koji se protivi odluci guvernera.

Tri demokratska kandidata koja su u utrci za predsjednika kazali su kako žele da SAD primi 10.000 sirijskih izbjeglica nakon opsežnih provjera. Nekoliko Republikanaca se usprotivilo, dok je Donald Trump rekao da je to "van svake pameti".

U ponedjeljak je objavljen i video u kojem pripadnici IDIL-a slave napad i upućuje prijetnje Washingtonu.