Projektil velike brzine
119

Jeste li čuli za MANPADS rakete, ključne su u ukrajinskoj odbrani protiv Rusije

S. Š.
MANPADS ili STARStreak rakete (Foto: Shutterstock)
MANPADS ili STARStreak rakete (Foto: Shutterstock)
Prenosivi PVO sistemi, MANPADS ili STARStreak rakete, igraju neočekivano važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Ove rakete ispaljene s ramena, tipično za američki Stinger, efikasne su samo protiv niskoletećih aviona i to na dometu od nekoliko kilometara.

Od početka ruske invazije, rakete uspješno ometaju zračne operacije. Sada je ukrajinska vojska dobila pomoć u obliku najnovijih projektila STARStreak koje je isporučila Velika Britanija.

Vojni analitičari su bili zbunjeni kada Rusija nije uspjela da uništi ukrajinsku mrežu dalekometnih, radarskim navođenih projektila S-300 na početku rata. Iako su neki uništeni, S-300 nastavljaju sa radom, prisiljavajući ruske avione da lete na malim visinama kako bi izbjegli otkrivanje radara. I dok NATO helikopteri imaju nišan na jarbolu koji im omogućava da ispaljuju vođene projektile sa velikog dometa, ruski jurišni helikopteri imaju tendenciju da nose kapsule nevođenih raketa, ponašajući se kao sporiji jurišni avion koji mora letjeti naprijed dok napada. Oba ova faktora stavljaju ruske avione u nišane MANPADS-a.

Šta su tačno MANPADS rakete?

Nastali sredinom prošlog stoljeća, MANPADS-i koriste infracrvene tragače za ulazak u vruće izduvne cijevi mlaznih motora. Zbog toga avioni i helikopteri ispaljuju infracrvene/toplinske mamce kako bi odvratili pažnju takvih projektila svjetlijim i atraktivnijim izvorima topline.

Dok su pomenuti Stingeri dokazani u borbi i provjereni, STARStreak koje je Ukrajina dobila početkom marta, imali su svoj debitantni nastup.

Iako su razvijeni prošlog stoljeća, ono što je neobično za ovu vrstu projektila je što nisu tragači za toplinom. Naime, operater drži metu na nišanu, a projektil slijedi, vođen laserskim snopom. Nedostatak je taj što operater mora pratiti cilj, što sa druge strane može biti i prednost.

Proizvođači STARTStreak nazivaju projektilom velike brzine što ga čini mnogo težim za izbjegavanje. Umjesto Stingerove bojeve glave, STARStreak pušta tri volframove strelice, svaka teška oko 900 grama.

Oni se rašire i lete u formaciji, ujedno prateći lasersko navođenje, povećavajući samim tim šansu za pogodak. Projektil može probiti oklop helikoptera i eksplodirati nakon prodora, uzrokujući mnogo veću štetu od eksplozije na površini.

Može se dogoditi da se ovo ultramoderno oružje pokaže previše složenim ili ne ispunjava očekivanja. Međutim, izvještaji iz Ukrajine sugeriraju da je STARStreak već oborio ruski helikopter Mi-28. Ukrajinska vlada je više puta tražila od NATO-a da uvede zonu zabrane letova, što se vjerovatno neće ostvariti, piše The Economist.

Ipak, rakete STARStreak, i MANPADS općenito, mogli bi pomoći ukrajinskim snagama da neutraliziraju ruske zračne snage bez potrebe za novim avionima ili direktnom intervencijom drugih država.