Ogromne napetosti
31

Analiza CNN-a: Pad helikoptera iranskog predsjednika dolazi u već teškom trenutku za Bliski istok

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pad helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova događa se u posebno teškom trenutku na Bliskom istoku, i za Iran unutar zemlje, piše CNN.

Izraelski rat protiv Hamasa i kasnija humanitarna katastrofa koja se odvijala u Gazi u posljednjih sedam mjeseci raspalili su svjetsko mnijenje i poslali napetosti na Bliski istok.

Također je na površinu izašao desetljećima dug rat u sjeni između Irana i Izraela.

Prošlog mjeseca Iran je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i projektilima bez presedana na Izrael, svoj prvi direktni napad na zemlju, kao odgovor na smrtonosni izraelski zračni napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijen visoki komandant iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC).

Izrael je uzvratio udarac sedam dana kasnije, prema američkim dužnosnicima, pogodivši ciljeve izvan iranskog grada Isfahana s mnogo manjim, kalibriranim odgovorom.

Od tada su prestali direktni sukobi između dvije države. Ali proxy rat se nastavlja s milicijama koje podržava Iran, kao što su Hamas i Hezbollah, i dalje se bore protiv izraelskih snaga.

U međuvremenu, iransko tvrdolinijaško vodstvo prebrodilo je eksploziju nedavnog narodnog neslaganja na ulicama kod kuće, gdje su godine sankcija predvođenih SAD-om teško pogodile državu.

Zemlju su potresli demonstracije predvođene mladima protiv klerikalne vladavine i pogoršanja ekonomskih uslova nakon smrti Mahse Amini 2022. u pritvoru iranske policije za moral.

Iranske vlasti su od tada pokrenule sve veće gušenje neslaganja kao odgovor na demonstracije. To je gušenje dovelo do kršenja ljudskih prava, od kojih su neka dovela do "zločina protiv čovječnosti", prema izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u martu.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je izabran za predsjednika 2021. godine na izborima koje je snažno projektirala politička elita Islamske Republike kako bi se kandidovao praktički bez natjecanja.

Dok je predsjednik, njegove su ovlasti manje od onih koje ima vrhovni vođa Ali Khamenei, koji je konačni arbitar unutarnjih i vanjskih poslova u Islamskoj Republici, piše CNN.