Meksički zaliv
0

Jedna od tri rupe začepljena, ali nafta i dalje istječe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna od tri rupe iz oštećenog naftnog polja na dnu Meksičkog zaliva koje koristi British Petroleum začepljena je, ali nafta ističe istim tempom od 5.000 barela (795.000 litara) u toku dana, saopćila je u srijedu Nacionalna administracija za okeane i armosferu (NOAA).

"Vozila na daljinsko upravljanje (ROV) odsjekla su dio na kraju gornje cijevi, koji vodi od vrela do bušotine, i začepila su ga", navodi NOAA u saopćenju postavljenom na svojoj web-stranici, prenosi Reuters.

"Iako je to zaustavilo jedan od tri izvora isticanja nafte, nafta je nastavila ulaziti u Meksički zaliv stopom od približno 5.000 barela po danu", dodaje se u saopćenju.

"Ostvarili smo značajan napredak jučer, uključujući zatvarnje cijevi za dotok nafte", navodi glasnogovornik BP-a John Curry u e-mailu, misleći na zatvaranje jedne od rupa na cijevi.

Šef operacija BP-a Doug Suttles izjavio je u utorak da iako se očekuje da podvodni rad na opravci gornje cijevi zatvori jednu od tri rupe, "ne vjeruje da će to smanjiti ukupnu količinu nafte koja iscuri".

Američke vlasti i BP utrkuju se da zaustave širenje goleme naftne mrlje koja ističe iz oštećenog naftnog polja i prijeti četirima priobalnim državama u Zalivu.