Meksički zaljev
0

Nafta ponovno istječe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Curenje nafte koje je uočeno u zemljištu i nakon što je British Petroleum (BP) uspio zaustaviti istjecanje koje je izazvalo ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu potječe iz drugog izvora, izjavio je u utorak admiral Obalske straže Thad Allen, vođa vladinog tima za ovu ekološku krizu.

Prema njegovim riječima, u promjeru od dvije milje od mjesta iz koga je nafta nekontrolirano istjecala skoro tri mjeseca nalaze se još dva podmorska izvora, od kojih je jedan napušten, a drugi trenutno nije u procesu proizvodnje.

Mjesto gdje je nakon postavljanja privremenog eksperimentalnog poklopca na izvor BP-a na dnu Meksičkog zaljeva registrirano curenje nafte u zemljište čak je bliže tim drugim izvorima, rekao je Allen.

Prema njegovim riječima, kombinacija toga i činjenice da nije neuobičajeno da se curenje nastavi u tlo oko napuštenih izvora uvjerila je inženjere BP-a da to ne potječe iz izvora njihove tvrtke. Admiral Allen je dodao da će testiranje "čepa" postavljenog u četvrtak biti nastavljeno.

Američki mediji su prenijeli da se u naftom bogatom Meksičkom zaljevu nalazi oko 27.000 napuštenih naftnih izvora, a niko ne kontrolira da li iz njih i dalje ima istjecanja ni kakav je njihov učinak na okoliš.

British Petroleum nastavlja provedbu svoga plana probijanja dviju bušotina koje do početka augusta treba da dopru do izvora i smanje pritisak, što će omogućiti da se provede trajno rješenje, odnosno potpuno zatrpa izvor nafte koji je donio toliko nevolja kompaniji i državama oko Meksičkog zaljeva.