{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedinstvena građevina u Berlinu: Crkva, džamija i sinagoga u jednom

25.6.2014. u 12:53
70
36
Jedinstvena građevina u Berlinu: Crkva, džamija i sinagoga u jednom
70
Muslimani, Jevreji i kršćani od sada će u Berlinu imati jedinstvenu bogomolju u kojoj će se svi moći moliti onako kako njihova vjera nalaže.

Arhitekta Wilfried Kuehn s projektom (Foto: AFP)
Arhitekta Wilfried Kuehn s projektom (Foto: AFP)


Zdanje nazvano House of One (Kuća jednog) zamišljeno je kao višenamjenska sinagoga, crkva i džamija, a nalazi se u srcu glavnog grada Njemačke. Ovaj projekt dobio je podršku poglavara sve tri vjerske zajednice, a njegov autor je arhitekta Wilfried Kuehn.

Vrijednost projekta je skoro 44 miliona eura, a novac će biti prikupljen donacijama. Predviđeno je da zdanje bude sagrađeno do 2018. godine.

Prošle sedmice postavljen je kamen temeljac, a svečanosti su prisustvovale vjerske vođe sve tri konfesije. To je bio vrhunac petogodišnjeg rada nakon što su arheolozi, na mjestu na kojem će biti sagrađen House of One, pronašli ostatke prve crkve ikad izgrađene, koja datira iz 1350.

Foto: AFP
Foto: AFP


"Odlučili smo da taj prostor iskoristimo za razvoj mira i tolerancije", kazala je glasnogovornica projekta Anna Poeschel za Daily Mail.

Bit će ovo prvi put da će muslimani u Berlinu dobiti bogomolju u samom gradu, jer većina džamija se nalazi na periferiji.

Svaki od tri prostora bit će jednake veličine, ali drugačijeg oblika. Kako je kazao arhitekta Kuehn, House of One je zamišljen kao mjesto susreta svih ljudi.

"Postojat će jedno centralno mjesto na kojem će se svi sastajati iz kojeg će se ulaziti u vjerske prostorije",
dodao je on.

Foto: AFP
Foto: AFP


Iako svaka od bogomolja ima različite arhitektonske zahtjeve u zavinosti od konfesije, Kuehn insistira da one nisu toliko različite kako mnogi misle.

Tako on kaže da džamije nisu uvijek imale minarete, a crkvama, prema drevnim zapisima, ne treba toranj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: