{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osijek dobija islamski centar vrijedan tri miliona eura

21.8.2014. u 10:21
1.460
207
Osijek dobija islamski centar vrijedan tri miliona eura
1.460
Osijek će uskoro postati četvrti grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba, Rijeke i Gunje, koji ima džamiju. Naime, uskoro će u ovom gradu početi izgradnja islamskog centra vrijednog tri miliona eura.
Budući izgled islamskog centra u Osijeku
Budući izgled islamskog centra u Osijeku


Islamski centar u Osijeku bit će građen prema idejnom rješenju arhitektonskog ureda Proarh Mateković iz Zagreba. Odlučio je tako ocjenjivački sud koji je pred sobom imao iznimno težak izbor zbog kvantiteta, ali i kvaliteta pristiglih radova - njih čak 33.

O tome kakav je interes bio dovoljno govori činjenica da su radovi pristigli i od nekih uglednih arhitektonskih ureda iz BiH te Slovenije, poput ureda Ravnikar Potokar, čiji je rad osvojio treću nagradu, ali i zagrebačke Radionice Arhitekture, čijem je radu dodijeljena druga nagrada.

Presudila funkcionalnost"Izabrali smo, i to jednoglasno, suvremeno oblikovanje, recentno arhitektonsko djelo koje promatra društveni aspekt centra sa sakralnom tematikom. Između više sjajnih radova u konačnici je presudio nivo cijelog kompleksa, pri čemu smo vodili računa i o kvalitetu, arhitektonskom oblikovanju, konceptu građevinskog dijela, ali i racionalnosti, naravno s profesionalnom notom. Izvornost i recentnost rada su iznimne s obzirom na moderno doba", rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda, osječki dogradonačelnik Denis Ambruš, inače arhitekt po struci.

Slično je novinarima Jutarnjeg lista kazao i predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Osijeku, likovni umjetnik Enver Rečica, koji je bio član ocjenjivačkog suda.

Budući izgled islamskog centra u Osijeku
Budući izgled islamskog centra u Osijeku


"Presudila je funkcionalnost djela u odnosu na okolinu i konkursom zadane parametre. Prvonagrađeni rad ispunio je naša očekivanja, s tim što ćemo tražiti minimalna pročišćenja u određenim gabaritima. Tražili smo modernistički pristup sakralnom objektu, dali smo autorima potpunu slobodu izražavanja i dobili smo ono što smo htjeli", istaknuo je Enver Rečica.

Centar tolerancijePodsjetimo, Grad Osijek je još prije desetak godina Islamskoj zajednici dao zemljište za izgradnju centra, no tek su se sada stvorili uvjeti za ulazak u taj projekt. Rečica je iskazao zahvalu čelnicima Grada i Županije, a sada slijedi onaj najteži dio posla - prikupljanje novca za izgradnju jer će taj dio projekta ići na teret Islamske zajednice.

Naime, projektna dokumentacija i sve dozvole mogle bi se izraditi i prikupiti već za pola godine.

"Procjena je da će nas to stajati oko tri miliona eura, no vjerujem da će naš Mešihat odraditi taj dio posla i osigurati potrebni novac. Naglasio bih još i da to neće biti samo džamija, što je najčešća percepcija u javnosti kada je riječ o ovakvim objektima, već kulturni centar u pravom smislu te riječi koji će, naravno, obuhvatiti i duhovni dio. Bit će to centar tolerancije i ekumenizma", poručio je Rečica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: