{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski premijer se izvinio korejskom narodu za patnje

S
10.8.2010. u 09:52
0
1
Japanski premijer se izvinio korejskom narodu za patnje
0
Japanski premijer se izvinio korejskom narodu za patnje
Naoto Kan (Foto: AFP)
Japanski premijer Naoto Kan izvinio se danas zbog patnji koje je korejski narod pretpio tokom 35-godišnje kolonijalne vladavine Japana u prvoj polovini 20. vijeka.
"Izražavam duboko žaljenje i iskreno izvinjenje za patnje i ogromnu štetu koju je naneo kolonijalni režim", izjavi je Kan.

Kan je ovu izjavu, koju je jutros odobrila Vlada, dao povodom stogodišnjice uspostavljanja japanske kolonijalne vlasti na Korejskom poluostrvu.

"Želim iskreno da se suočimo sa istorijom, da imamo hrabrosti da pogledamo istorijske činjenice, da ih prihvatimo sa poniznošću, te da pošteno prepoznamo sopstvene greške", kaže Kan.

On je istakao da je "lako strani koja je nanosila bol da to zaboravi, ali onima koji su trpjeli nije lako da to zaborave".

Kan je u saopštenju naveo da želi da se Južnoj Koreji vrate vrijedni predmeti i da se odnosi dvije zemlje unapređuju, prenose novinske agencije.

Prije nego što je uputio izvinjenje japanski premijer je telefonom razgovarao sa južnokorejskim predsjednikom.

Seul je s oprezom primio ovo izvinjenje.

"Nadamo se da svi Japanci dele ovo mišljenje", izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva inostranih poslova Kim Jung-Sun.

Japan je 22. avgusta 1910. godine potpisao aneksioni ugovor koji stupio na snagu 29. avgusta. Kolonizacija je okončana 15. avgusta 1945. godine kapitulacijom Japana i završetkom Drugog svjetskog rata.

Korejsko poluostvo je, na kraju Drugog svjetskog rata, podijeljeno na komunistički sjever i kapitalistički jug.

Japan je 1965. godine priznao Južnu Koreju pružio veliku ekonomsku pomoć, dok nasuprot tome, Tokio nikada nije uspostavio zvanične odnose sa Sjevernom Korejom.

Kolonijalna vlast Japana, koja je na Korejskom poluostrvu trajala od 1910. do 1945. godine, imala je tragične posljedice za taj region, što se izražava u velikom broju ljudskih žrtava i uništavanju dobara.

Odnosi Tokija i Seula bili su dosta zategnuti u vrijeme bivšeg premijera Janićira Koizumija (2001-2006) koji je često posjećivao spomen-obilježje Jasukuni, simbol japanskog militarizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: