Sjeverna Koreja
0

Tajfun "Kompasu" odnio ljudske živote, razorio hiljade kuća i uništio usjeve

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U bujicama i odronima koje je izazvao tajfun "Kompasu", poginulo je nekoliko desetina ljudi, razoreno više od 8.300 kuća, uništeni usjevi na preko 30.000 hektara i nestalo 65 kilometara željezničkih šina, javila je u srijedu sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ta agencija je prvi put objavila podatke o ogromnim posljedicama i žrtvama tog tajfuna, koji je 2. septembra pogodio Sjevernu Koreju, prenosi Reuters.

Obilne padavine u posljednja dva mjeseca u siromašnoj Sjevernoj Koreji izazvale su velike poplave i pogodile poljoprivredu koja, čak i kada je žetva dobra, ne može da nahrani 23 miliona stanovnika jer za to nedostaje najmanje milion tona hrane.

U ponendjeljak je Južna Koreja ponudila sjevernom susjedu pomoć od 5.000 tona riže i cementa da bi se prevazišle posljedice poplava. Pomoć u vrijednosti 8,6 miliona dolara, koji bi finansirala vlada u Seulu, ponudio je Crveni križ Južne Koreje.

To je ocijenjeno kao "gest dobre volje" Seula jer su dvije zemlje na podijeljenom Korejskom poluostrvu, koje su ratovale od 1950. do 1953. i danas bez sklopljenog mirovnog sporazuma i u stanju primirja.

Odnosi dvije zemlje pogoršali su se u martu ove godine nakon potapanja južnokorejskog ratnog broda s 46 mornara za šta je zvanični Seul optužio Pyongyang, koji to negira.

Crveni krst Južne Koreje je također predložio da se u naredni petak održe razgovori o organizaciji spajanja porodica razdvojenih u Korejskom ratu. Za taj susret je predložen sjevernokorejski pogranični grad Kaesong.

Južnokorejski predsjednik Li Myung-bak je, kada je došao na vlast 2008., prekinuo sve pokušaje saradnje s Pyongyangom, uključivši se time u pritisak koji SAD i međunarodna zajednica vrše prema toj zemlji u kako bi se odrekla svog nuklearnog programa.

Sada i predsjednik Li ublažava stav, a prošle sedmice je izrazio nadu da će se komercijalni odnosi sa sjeverom unaprijediti.