Odavanje počasti veteranima
0

Obilježavanje 60 godina od početka Korejskog rata

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Južnoj Koreji danas se održavaju komemoracije povodom 60 godina od početka Korejskog rata.

Na ceremoniji u Seulu južnokorejski predsjednik Li Mjung Bak odao je počast i veteranima Korejskog rata, uključujući britanske i američke vojnike.

Sjevernokorejski tenkovi i vojnici su 25. juna 1950. godine napali Južnu Koreju. Građanski rat je proširen kada su SAD predvodeći snage UN, a kasnije i Kina ušle u sukob usljed hladnoratovskih tenzija. Rat je okončan primirjem postignutim 27. jula 1953. godine.

Tenzije između dvije Koreje su u porastu od kada  je Seul okrivio Pjongjang za napad torpedom na jedan  od vojnih brodova, koji je potonuo nakon eksplozije i pri čemu je poginulo 46 mornara. Sjeverna Koreja tvrdi da je to izmišljena politička smicalica.

Na ceremoniji u Seulu uz više stotina veterana iz Južne Koreje bilo je i stranih posjetilaca i diplomata.

Podignute su i zastave iz 20 zemalja koje su poslale svoje snage ili medicinsko osoblje u sukob na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja je i sa svoje strane obilježila početak sukoba.
Početkom ove sedmice Pjongjang je potvrdio svoj stav da su SAD isprovocirale sukob. Juče je Sjeverna Koreja saopštila da od Vašingtona zahtjeva 65 milijardi dolara odštete.

Sjeverna Koreja  danas je objavila upozorenje o zabrani plovidbe kod zapadne obale Korejskog poluostrva i južnokorejski zvaničnici smatraju da je to zbog redovnih vojnih vježbi usljed pojačanih tenzija između ove dvije zemlje.

Lokalni južnokorejski list navodi da je zona zabrane plovidbe proglašena zbog moguće pripreme za lansiranje projektila kratkog dometa.