Zbog izjava o Fukushimi
0

Japanski ministar ekonomije podnio ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski ministar ekonomije podnio je u subotu ostavku zato što je za opustošenu okolinu nuklearne centrale u Fukushimi rekao da je "grad smrti", objavili su japanski mediji.

Konzervativna opozicija je žestoko kritizirala Yoshia Hachiroa kojeg je novi japanski premijer Yoshihiko Noda imenovao prije sedam dana, zbog izjava datih nakon posjete regiji Fukushime.

Na konferenciji za štampu u petak Hachiro je izjavio: "Nažalost, nema ni jedne duše na ulicama gradova u blizini centrale. Čovjek pomisli da se radi o gradu smrti".

Noda je zatražio od svog ministra da se izvini, što je on odmah učinio.

Napadi koji su se nastavili natjerali su Hachiroa da se povuče, javile su novinska agencija Kyodo i državna televizija NHK. Premijer je prihvatio njegovu ostavku.

Ovo je ozbiljan udarac za Nodu koji je tek postavljen za premijera umjesto Naotoa Kana koji je pretrpio oštre kritike zbog načina upravljanja u vrijeme potresa i cunamija kada je 20.000 ljudi izgubilo život i nestalo u regiji Tohoku.

Šesti premijer u Japanu u posljednjih pet godina izazvao je iznenađenje kada je na ključna mjesta u vladi imenovao ljude bez iskustva u upravljanju, kao što je Hachiro.