{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Yoshihiko Noda izabran za premijera Japana

S
30.8.2011. u 08:19
0
0
Yoshihiko Noda izabran za premijera Japana
0
Yoshihiko Noda izabran za premijera Japana
Yoshihiko Noda (Foto: AFP)
Bivši japanski ministar finansija Yoshihiko Noda (54), koji je juče pobijedio na glasanju za lidera vladajuće stranke, izabran je danas u Parlamentu za predsjednik vlade i tako postao šesti premijer u proteklih pet godina.
U Japanu se predsjednik vladajuće partije koja kontroliše parlament, po pravilu, bira za predsjednika vlade.

Noda, koji će na mjestu premijera zamijeniti Naoto Kana koji je podnio ostavku, dobio je 308 glasova od ukupno 475 poslanika Poslaničkog doma, u kome većinu ima vladajuća Demokratska partija Japana.

Bivši ministar finansija Joshihiko Noda, koji je juče u drugom krugu glasanja za šefa Demokratske partije Japana pobijedio ministra trgovine Banrija Kaeidu, na funkciji novog šefa vlade mora se izboriti sa jačanjem jena, što ugrožava izvoz, sa stvaranjem nove energetske politike, te okončanjem najteže nuklearne krize od Černobilja u vrijeme kada je ogromni deficit u budžetu već izazvao umanjenje kreditnog rejtinga.

U svom prvom obraćanju nakon što je izabran za lidera vladajuće stranke, Noda je izrazio nadu da će dobiti podršku svih članova partije kako bi se uspješnije suočio s aktuelnim izazovima u Japanu, koji se mukotrpno oporavlja od katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio tu zemlju.

Noda je bio među onim stranačkim kandidatima koji su se neprestano zalagali za to da se Japan suoči sa bolnim ekonomskim reformama radi zaustavljanja sve većeg rasta budžetskog deficita.

Poput prethodnika na funkciji japanskog premijera Naoto Kana, i Noda se suočava sa podijeljenim parlamentom, nesuglasicama unutar stranke i bojaznima da će se i on pridružiti nizu ostalih "kratkotrajnih" šefova vlade.

Bivši premijer Naoto Kan /64/ imenovan je u junu 2010. godine, ali se suočio sa jakim pritiskom opozicije kao i partije da podnese ostavku zbog načina djelovanja u vrijeme razornog zemljotresa, cunamija i nuklearne nesreće u Fukušimi 11. marta.

Popularnost njegove vlade lijevog centra opala je za oko 15 posto, što je najniži nivo otkada je Demokratska partija Japana prije dvije godine došla na vlast, nakon pola vijeka dominacije konzervativaca iz Liberalno-demokratske partije u japanskom političkom životu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: