Svijet
0

Japan: Ministar za obnovu podnio ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar za obnovu u vladi Japana Riu Matsumoto, nakon samo sedmicu dana na dužnosti, odlazi s funkcije.

On je u utorak obavijestio premijera Naota Kana da podnosi ostavku, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Odluku o ostavci on je donio nakon što je oštro kritikovan jer je proteklog vikenda prema guvernerima razorenih regiona Miyagi i Iwate, na sjeveroistoku Japana, nastupio arogantno.

Matsumoto je, prema izvještajima medija, između ostalog, guvernerima rekao da njegova vlada namjerava da pomaže samo onim zajednicama koje budu razvile sopstvene ideje za obnovu.

On se u utorak izvinio pred novinarima, i istakao da je uvek bio privržen žrtvama, te da njegove riječi ne treba da budu shvaćene kao arogantan nastup.

Kan, prema najavama japanske televizije NHK, još danas planira da imenuje nasljednika Matsumota, koga je prošlog ponedjeljka postavio na mjesto novoformiranog ministarstva za obnovu.

I sam premijer izložen je sve većem pritisku opozicije koja zahtijeva njegovu ostavku, prebacujući mu da je loše upravljao krizom.

Ostavka Matsumota dodatni je udarac japanskom premijeru, koji sve više gubi podršku u stanovništvu.

On je najavio da će podnijeti ostavku nakon što skupština bude usvojila zakone o finansiranju obnove i o obnovljivoj energiji.

Zbog aktuelne situacije u zemlji japanska skupština je odlučila da produži rad i na august.

Japan je 11. marta pogodio zemljotres jačine 9,0 stepeni Richterove skale, a odmah potom i cunami na sjeveroistoku zemlje, koji su nanijeli ogromne štete.

Viš od 23.000 ljudi je poginulo, na hiljade je ostalo bez krova nad glavom, a cunami je u nuklearnoj elektrani Fukushma izazvao najveć nuklearnu katastrofu od Černobilja prije 25 godina.