Svijet
0

Japan: Smjene zbog krize u Fukushimi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Japanu je donesena odluka o smjeni trojice zvaničnika zaduženih za nuklearnu energetsku politiku, pet mjeseci nakon što je u elektrani Fukushima izbila najveća svjetska nuklearna kriza u posljednjih 25 godina.

Smjene su uslijedile poslije otkrića da su ovi zvaničnici pokušali da utiču na javno mnjenje tako što su naredili zaposlenima u elektrodistribuciji da po javnim forumima na internetu propagiraju upotrebu nuklearne energije.

Japanski premijer Naoto Kan pozvao je na jačanje bezbjednosnih mjera u nuklearnoj politici i revidiranje japanske energetske politike, kako bi se postepeno umanjila zavisnost od atomske energije.

Ministar trgovine Banri Kajeda, koji je imao ključnu ulogu u rješavanju krize u Fukushimi, rekao je da će preuzeti odgovornost za greške i podnijeti ostavku. On je dodao da će smijeniti još trojicu visokih zvaničnika.

"Planiram da osvježim ministarstvo velikom rekonstrukcijom. Postavit ću nove ljude sa zadatkom da izgrade ovo ministarstvo", rekao je Kajeda.

Premijer Kan izrazio je nepovjerenje u rad Ministarstva trgovine, koje promoviše upotrebu nuklearne energije. U njegovom sastavu djeluje agencija za atomsku bezbjednost, koja je izložena kritikama da je bila suviše blaga prema kompaniji za elektrodistribuciju, koju treba da kontroliše.

Ministar trgovine nije rekao kada će podnijeti ostavku. List "Asahi" piše da će Kajeda to učiniti čim formlano smijeni trojicu zvaničnika.