Svijet
0

Japanski avioni letjeli u kineskoj "zoni zračne identifikacije"

FENA
Avioni japanskih graničarskih službi letjeli su u četvrtak u "zoni zračne identifikacije" koju je u subotu odredila Kina iznad mora u istočnoj Kini, ali nisu naišli na smetnje.

"Nismo promijenili naše normalne patrolne operacije u ovoj zoni i nismo obavijestli Kinu o našim planovima letenja. Nismo susreli ni jednog kineskog lovca", izjavio je za AFP glasnogovornik japanskih graničara Yasutaka Nonaka.

Kineske vlasti su u subotu jednostrano odredile "zonu zračne identifikacije" nad velikim dijelom mora u istočnom dijelu Kine, između Južne Koreje i Tajvana, koja obuhvata mali arhipelag Senkaku pod kontrolom Japana, a na koji pravo polaže Kina.

Kina zahtijeva da svaki avion koji uđe u ovu zonu prethodno izvjesti o preciznom planu leta, iz koje je zemlje i da održava radio vezu, što će omogućiti da "odgovore brzo na pitanje kineskih vlasti o identifikaciji", a ako to ne učine uslijedila bi intervencija naoružanih snaga.

Japanske vlasti su odmah odgovorile da ova "zona" nema "nikakve vrijednosti", dok Washington smatra ovu kinesku inicijativu "zapaljivom".

Dvije japanske glavne zračne kompanije JAL i ANA odlučile su u srijedu da ne obavještavaju kineske vlasti o svojim planovima letenja.