Svijet
1

Japanske aviokompanije poštovat će pravila kineske zone

Klix.ba
Japanske aviokompanije saopćile su kako će poštovati kineska pravila, nakon što su kineske vlasti preuzele kontrolu nad zračnim prostorom u Istočnom kineskom moru.

Kompanija All Nippon Airways (ANA) saopćila je kako je prijavila sve letove kineskim vlastima. Do prijava je došlo nakon što je Kina proglasila zonu protivzračne odbrane (ADIZ), u kojoj svi avionic moraju slijediti njihove naredbe.

Zona obuhvata i sporne otoke Senkaku, pod kontrolom Tokija, a koje Kina svojata kao otoke Diaoyus. Zbog ovih otoka, kineski i japanski avioni i brodovi već neko vrijeme igraju opasnu igru mačke i miša.

"Preduzeli smo sve mjere u skladu sa međunarodnim propisima. Sigurnost nam je najviši prioritet. Moramo izbjeći svaki mogućnost lošeg scenarija", izjavio je glasnogovornika AVA-e.

Ministar saobraćaja, Akihiro Ota, insistira na tome da kineska kako kineska deklaracija uopće nije važeća, te je pozvao aviokompanije da je ignorišu.

Po novim pravilima, avionic trebaju dostaviti svoj plan leta, jasno navesti svoju nacionalnost i omogućiti stalnu dvosmjernu radio komunikaciju, kako bi mogli na vrijeme odgovoriti na upite kineskih vlasti.

Ova oblast uključuje tajvanske i južnokorejske vode, a obje zemlje su izrazile svoje nezadovoljstvo kineskim potezom.