|

Japanska podmornica iz Drugog svjetskog rata pronađena na Havajima

Japanska podmornica iz Drugog svjetskog rata pronađena na Havajima
0
F
FENA
3.12.2013. u 14:10
5
komentara
0

dijeljenja
Japanska podmornica iz Drugog svjetskog rata pronađena na Havajima
Američki naučnici slučajno su, u blizini obale Havaja, otkrili japansku podmornicu iz Drugog svjetskog rata, tehnološko čudo tog doba, koja je trebalo da učestvuje u napadu na Panamski kanal, a završila je na dnu Pacifika pošto su je potopile američke snage.
Podmornica klase "sen-toku", dugačka 122 metra, među najvećim podmornicama koje su ikada izgrađene prije pojave nuklearnih, otkrivena je u augustu u blizini jugozapadne obale ostrva Oahu na dubini od 701 metar, a kao nestala vodi se od 1946., saopćili su naučnici Havajskog univerziteta u Manoi.

Podmornica "i-400" i druga "i-401", koja je pronađena blizu Oahua 2005., mogle su da pređu jedan i po put oko svijeta bez dodavanja novog goriva, prenio je Reuters.

Američka mornarica je zarobila pet japanskih podmornica, među kojima "i-400" na kraju Drugog svjetskog rata i prebacila ih u Perl Harbor radi inspekcije, saopćili su jučer naučnici.

Snage SAD su potopile podmornice i tvrdile su da nemaju nikakve informacije o njihovoj tačnoj lokaciji u očiglednom pokušaju da spriječe da tehnologija dospije u ruke Sovjetskog Saveza koji je zahtijevao da podmornice budu vraćene u Japan.

Otkriće i-400 je objavljeno u ponedjeljak pošto je američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava NOAA, koja je učestvovala u pronalaženju podmornice, svoja otkrića podijelila sa State Departmentom i japanskim vladinim zvaničnicima, naveli su istraživači, a prenosi Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...