Nova akcija
0

FOTO+VIDEO / Japanci pokušavaju rashladiti reaktore vodom

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Japanski zvaničnici potvrdili su da pokušavaju ohladiti reaktore 3 i 4 uz pomoć helikoptera koji sipaju velike količine vode na nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi.

Vojni helikopteri ispustili su do sada nekoliko tona vode na reaktore u pokušaju da spriječe topljenje gorivnih šipki. U akciju će biti uključeni vodeni topovi, a očekuje se i da bi uskoro mogao biti uspostavljen dovod struje u elektranu, prenosi BBC.

U međuvremenu zvaničnici su potvrdili da je broj mrtvih u zemljotresu jačine 9,0 stepeni Richtera i cunamiju koji je uslijedio poginulo više od 5.000 osoba.

Prema navodima policije poginulo je 5.178 osoba, a još 8.606 se vode kao nestali.

Glasnogovornik vlade Yukio Edano istakao je na pres-konferenciji da se trenutno analizira uspješnost akcije, te da se nadaju da će do kraja četvrtka obnoviti snabdjevanje elektrane električnom energijom kako bi rashladni sistem i pomoćni generatori pravilno funkcionisali.

Vojni helikopteri CH-47 Chinook mogu izbaciti velike količine vode, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da su bili precizni zbog jakog vjetra koji puše. Operacija izbacivanja vode trebalo bi da pomogne u hlađenju reaktora, ali i da dopuni nivo u skladišnom prostoru sa potrošenim gorivnim šipkama.

Podsjetimo, veliku zabrinutost izazvali su izvještaji da u bazenu reaktora 4 više nema vode i da ukoliko gorivne šipke ne budu ohlađene mogu emitovati veliku količinu radijacije.