{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Šest reaktora u Japanu bi se mogli istopiti"

F
15.3.2011. u 18:42
0
5
"Šest reaktora u Japanu bi se mogli istopiti"
0
"Šest reaktora u Japanu bi se mogli istopiti"
Sergej Kirijenko
Šef ruske agencije za atomsku energiju Rosatom, Sergej Kirijenko, upozorio je danas da bi svih šest reaktora u Fukushimi mogli da se istope ako vlasti ne uspiju ohladiti gorive šipke.
Japan se suočava s nuklearnom katastrofom nakon što je došlo do eksplozije u nuklearnoj centrali Fukushima, što se smatra najvećom nuklearnom nesrećom poslije Černobila, 1986. godine, podsjeća Reuters.

Kirijenko je rekao premijeru Vladimiru Putinu da bi se u najgorem mogućem scenariju svih šest reaktora moglo istopiti.

"Nažalost svih šest mogu predstavljati prijetnju", rekao je Kirijenko Putinu prilikom sastanka u Putinovoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu.

"Međutim, čak i ako bi se svih šest istopilo to još ne znači da bi došlo do nuklearne eksplozije", dodao je Kirijenko.

Kirijenko je još rekao da gas koji curi iz oštećenih reaktora širi radijaciju, tako da postoji i rizik da voda koja se koristi za hlađenje reaktora zatruje vodene površine.

Kirijenko je precizirao da grupa ruskih nuklearnih eksperata uz pomoć maketa pokušava predvidjeti najgori mogući scenarij i podvukao da je propust japanskih vlasti da sipaju vodu na nuklearne gorive šipke reaktora 4 doveo do pregrijavanja i požara.

Kirijenko je zaključio da postoji mala šansa da se dogodi eksplozija takve jačine koja bi izbacila radioaktivnu prašinu dovoljno visoko u atmosferu da bi to predstavilo ozbiljan rizik za Rusiju čak i u slučaju da pušu jaki vjetrovi ka ruskoj teritoriji.

Istovremeno, kako prenosi agencija AFP, Japanci se pripremaju da helikopterima sipaju vodu na nuklearne gorive šipke u Fukushimi.

Japanska agencija Kyodo je prenijela da je vodeni bazen reaktora 4 počeo ključati ranije i ako ispari nuklearne šipke će doći u dodir sa zrakom, kada se mogu zapaliti i izbaciti radioaktivni materijal u zrak.

Glasnogovornik operatera Tepco saopćio je "nema drugih opcija osim da sipamo vodu iz helikoptera ili da prskamo vodu sa zemlje. Tu akciju započinjemo sutra ili prekosutra".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: