Radoholici i pandemija
2

Japanci neće ostati u domovima tokom pandemije dok ih vlast ne natjera

I. Č.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Japanci neće ostati u svojim domovima tokom pandemije koronavirusa sve dok ih vlasti na to ne natjeraju, piše CNN.

Premijer Shinzo Abe je ove sedmice odbio proglasiti vanredno stanje, što je stvorilo svojevrstan pritisak na kompanije da radnike društveno distanciraju, po mogućnosti tako što će im dopustiti da rade od kuće.

U Japanu, prema podacima vlade iz 2019. godine, blizu 80 posto kompanija nema mogućnost pustiti zaposlenike da rade od kuće, što je uostalom povezano i s japanskom kulturom prekomjernog rada.

Širom Japana je u udarnim terminima moguće vidjeti mnogo ljudi koji putuju javnim prijevozom, naročito u glavnom gradu, i za većinu je rad najveći prioritet i izgovor da se ne pridržavaju izolacije.

Među njima je do prije dvije sedmice bio i 52-godišnji nastavnik engleskog jezika Hideya Tokiyoshi koji je svakodnevno putovao u glavni grad iz susjedne oblasti, da bi potom prešao na podučavanje putem interneta.

Tokiyoshi je, piše CNN, rijedak slučaj.

"Informacije o koronavirusu su nam na umu i plašimo se više nego što biste očekivali", nedavno je tvitao Tokiyoshi, dodavši da je za prosječne Japance rad uvijek najveći prioritet i najveći izgovor.

"Ako (vlada) ne obustavi rad svih kompanija uz nekoliko izuzetaka, niko neće ostati kod kuće. Mi smo robovi za rad", napisao je Tokiyoshi.

Japan, naravno, nije proglasio vanredno stanje jer se njihov zdravstveni sistem uspješno bori protiv pandemije.

Uz to, mnoge su se multinacionalne kompanije okrenule softveru za razmjenu poruka poput Slacka, Webexa i drugih kako bi svojim radnicima, u onoj mjeri u kojoj je to moguće, omogućile rad od kuće.