Premijer Japana
0

Fumio Kishida: Vodstvo Amerike je neophodno svijetu

FENA
Fumio Kishida (Foto: EPA-EFE)
Fumio Kishida (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina rizikuje kolaps pod napadom Rusije bez podrške SAD-a, što je katastrofa koja bi mogla ohrabriti Kinu i izazvati novu krizu u istočnoj Aziji, rekao je japanski premijer u četvrtak američkim zakonodavcima, pozivajući ih da prevladaju sumnje o ulozi svoje zemlje u svjetskoj pozornici.

U prvom govoru jednog japanskog lidera na zajedničkom sastanku Kongresa nakon devet godina, Fumio Kishida pozvao je Amerikance da ne sumnjaju u "neophodnu" ulogu svoje zemlje u svjetskim poslovima, i rekao da Tokio poduzima povijesne vojne nadogradnje kako bi podržao svog saveznika.

Govorio je usred dubokih podjela u američkoj politici oko uloge te zemlje na svjetskoj sceni u godini predsjedničkih izbora, uključujući i Predstavnički dom u kojem se obratio.

Zahtjev predsjednika Joea Bidena za 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, koji je u februaru prošao Senat predvođen demokratama sa podrškom od 70 posto, zaustavljen je u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca jer je predsjedavajući Mike Johnson odbio da dozvoli glasanje.

"Želim da se obratim onim Amerikancima koji osjećaju usamljenost i iscrpljenost od toga što su zemlja koja je podržala međunarodni poredak", rekao je Kishida.

"Vodstvo Sjedinjenih Američkih Država je neophodno. Bez podrške SAD-a, koliko dugo bi bilo prije nego što bi se nade Ukrajine srušile pod naletom Moskve? Bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država, koliko dugo bi bilo prije nego što bi se Indo-Pacifik suočio s još oštrijom stvarnošću?", kazao je on.

Obraćanja na zajedničkim sastancima Senata i Predstavničkog doma su čast koja je generalno rezervisana za najbliže saveznike SAD, obično ne više od jednom ili dva puta godišnje. Posljednji je bio izraelski predsjednik Isaac Herzog 19. jula 2023. godine.