Svijet
1

Japan traži pomoć od tvoraca bombe bačene na Nagasaki

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokyo Electric Power (TEPCO), kompanija zadužena za rješavanje problema nuklearnog otpada iz elektrane Fukushima, potražila je stručnu pomoć od američke kompanije koja je proizvela plutonij za atomsku bombu bačenu na Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.

Kompanija Hanford Engineer Works proizvela je plutonij za bombu "Fat Man", bačenu na Nagasaki 9. augusta 1945. godine. Kompanija iza sebe ima decenije iskustva u rješavanju nuklearnog otpada.

Dvije godine od katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima, TEPCO se bori protiv radioaktivne vode koja curi iz istopljenih reaktora. Zbog toga su potražili pomoć iz Hanforda.

"SAD imaju veliko iskustvo sa nuklearnom tehnologijom u svojim vojnim aktivnostima, što uključuje i dekontaminiranje tla i rijeka. Možemo mnogo naučiti od njih", rekao je Masumi Ishikawa, generalni direktor TEPCO-vog odjela za nuklearni otpad.

TEPCO sada radi na dogovoru sa Hanford i Ministarstvom energije kako bi im pomogli u procesu čišćenja Fuksuhime, nakon što je japanski premijer Shinzo Abe prošle sedmice priznao da TEPCO nije u mogućnosti da to riješi samostalno.

"Otkrili smo sedam oblasti u kojima nam američki stručnjaci mogu pomoći. To uključuje čišćenje, odlaganje otpada, uklanjanje istopljenog goriva i obnavljanje okolnih oblasti", kaže Ishikawa.