Svijet
0

Japan stavio vojsku u pripravnost zbog eventualnog sjevernokorejskog lansiranja rakete

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Japan je stavio svoju vojsku u pripravnost zbog eventualnog sjevernokorejskog lansiranja balističkog projektila nakon indikacija da se priprema za testiranje rakete saopćila su Reutersu u petak dvojica zvaničnika upoznata sa situacijom.

"Pojačane aktivnosti na sjevernokorejskoj raketnoj lokaciji ukazuju da bi oni mogli lansirati projektil u narednih nekoliko dana", izjavio je jedan od zvaničnika, od kojih su obojica tražila da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

Napetosti u istočnoj Aziji porasle su u ovom mjesecu nakon sjevernokorejske četvrte nuklearne probe, ovaj put, kako je i sam Pyongyang naveo, hidrogenske bombe.

Raketna proba uslijedit će toliko kratko nakon nuklearne da će povećati brige da Sjeverna Koreja planira da postavi nuklearne bojeve glave na projektile, dajući joj kapacitete da napadne suparničke zemlje Južnu Koreju, Japan, pa čak i zapadnu obalu SAD-a.

Japanski ministar odbrane, general Nakatani naredio je razaračima Aegis da uplove u Japansko more, saopćili su izvori.

Portparol ministarstva odbrane odbio je reći da li su razarači Aegis poslani kako bi odgovorili na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Natakani je, upitan na brifingu za novinare da li će Japan oboriti bilo koji sjevernokorejski projektil, izjavio "Poduzet ću mjere na odgovoru, ali ću se suzdržati od otkrivanja konkretnmih mjera uzimajući u obzir prirodu situacije".

Napredni razarači Aegis u stanju su da prate višestruke mete i naoružani su projektrilima SM-3 namijenjenim da unište dolazeće bojeve glave u zraku prije ulaska u atmosferu i obore ih prije nego što napadnu svoje ciljeve.

Japan također posjeduje raketne baterije Patriot PAC-3 u okolini Tokija i ostalih gradova kao posljednju liniju odbrane protiv bojevih glava na terenu.

Japan je, ipak, zabrinut da bi olupine projektila mogle pasti na njegovu teritoriju.