Spor oko otoka u Kineskom moru
0

Japan mijenja ambasadore u Pekingu, Washingtonu i Seulu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Japan će istovremeno zamijeniti svoje ambasadore u Kini, SAD-u i Južnoj Koreji, u jeku regionalnih napetosti zbog teritorijalnih sporenja, objavili su japanski mediji.

Spor oko nekih otoka u istočnom Kineskom moru ponovo je prošle sedmice doveo do napetosti između Japana i Kine.

Prokineski aktivisti su se u srijedu iskrcali na ovom malom arhipelagu kojim upravlja Tokio i koji Japanci zovu Senkaki, a Kinezi Diaoyu, a zatim su ih japanske vlasti uhapsile i protjerale. Japanski nacionalisti su se na isto mjesto nakratko iskrcali u nedjelju.

Aktuelni japanski ambasador u Pekingu Uishiro Niwa izazvao je polemiku u junu kad se javno usprotivio planu guvernera Tokija da kupi ove otoke od njihovog privatnog vlasnika, jedne japanske porodice, kako bi ih zaštitio od Kine.

Niwa je izjavio da bi ova kupovina mogla izazvati "tešku krizu" između dvije glavne azijske ekonomske sile.

Odnosi Japana s Južnom Korejom poremetili su se zbog nedavne posjete južnokorejskog predsjednika Leeja Myung-Baka otočićima pod imenom Dokdo u Japanskom moru, koje kontrolira Seul, a na koje pravo polaže Tokio koji ih zove Takeshima.

SAD je glavni saveznik Japana, ali bilateralni pregovori već godinama zapinju zbog preseljenja jedna američke vojne baze na otoku Okinawa.

Trebalo bi da vlada službeno objavi tri izmjene, s imenima novih ambasadora, nakon završetka parlamentarne sjednice 8. septembra, precizirala je novinska agencija Kyodo.