Antijapanski protesti eskalirali
0

SAD: Panetta pokušava smiriti napetosti između Japana i Kine

FENA
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Američki ministar odbrane Leon Panetta pokušao je u ponedjeljak da smiri napetost između Pekinga i Tokija koju je pruzročio spor oko jednog malog arhipelaga, a tokom turneje po Aziji trebalo bi da se sastane s japanskim ministrom odbrane.

Po dolasku u Tokio u nedjelju, Leon Panetta je izrazio "zabrinutost" što su se ove dvije zelje angažirale u različitim provokacijama "koje bi mogle dovesti do nasilja, a na kraju i sukoba".

Šef Pentagona se u ponedjeljak ujutro sastao s ministrom vanjskih poslova Koichirom Gembom, a u toku dana će razgovarati s ministrom odbrane Satoshijem Morimotom, javlja AFP.

"Antijapanske demonstracije se šire do neviđenih razmjera. Neke su se pretvorile u sukobe", kazao je japanski ministar vanjskih poslova nakon susreta s Leonom Panettom.

"Ponovo ću zamoliti kinesku vladu da preduzme odgovarajuće mjere. Nadam se da će se zakon i red poštivati", dodao je on.

Koichiro Gemba je kazao američkom predstavniku da će Japan pokušati da zaustavi spor s Kinom oko malog arhipelaga u istočnom Kineskom moru koji Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju.

Pravo na arhipelag u čijem podmorju ima nafte i plina polaže i Tajvan.

Prošlosedmična odluka japanske vlade da kupi ove otoke od njihovog privatnog vlasnika i da ih nacionalizira, izazvala je burnu reakciju Pekinga koji je poslao više patrolnih brodova na arhipelag kako bi označio da oni pripadaju Kini.