Spor oko ostrva
0

Peking: Stotine japanskih radnji zatvoreno zbog protesta

SRNA
Stotine radnji japanskih kompanija, nekoliko fabrika i Ambasada Japana u Pekingu obustavili su danas rad zbog velikih antijapanskih protesta i rizika od prudubljivanja teritorijalnog spora između dvije najveće azijske ekonomske sile u još veću krizu.

Dva japanska državljanina iskrcala su se nakratko na ostrva u Istočnom kineskom moru koja se nalaze u centru spora, saopćila je obalska straža, što je pojačalo tenzije u regionu u kojem već patroliraju brodovi dvije zemlje.

Najveći izliv antijapanskih osjećanja u posljednjih nekoliko decenija doveo je do masovnih protesta i napada na objekte japanskih firmi, uključujući Toyotu i Hondu, zbog čega su one obustavile aktivnosti u tim pogonima, prenio je Reuters.

Ostale poznate japanske kompanije, od Mazde do Panasonica, također su zatvorile radnje i fabrike u Kini. To je dovelo do pada vrijednosti japanskih akcija i upozorenja agencije za kreditne rejtinge Fitch da bi situacija mogla da nanose štetu kreditnom statusu ovih kompanija.

Hitachi je vratio u Japan 25 japanskih radnika zbog nemira.

"Moja porodica i moj muž, koji su trenutno u Japanu zbog posla, brinu za nas koji smo ovdje", izjavila je Mutsuko Takebayashi, Japanka koja živi u Šangaju. Ona planira da se tokom dana vrati u Japan.

Takebayashi kaže da je moguće da će japanske kompanije početi da evakuišu porodice, a ako se to dogodi, bit će prekasno za kupovinu karata.

"Zato se vraćam danas", rekla je ova žena.

Česta meta demonstranata su japanski restorani, zbog čega su vrata većine ovih objekata zaključana, a Japanci koji rade u njima ne izlaze napolje. Oni strahuju da će sjećanje na japansku okupaciju u dijelovima Kine iz 1931. godine biti povod za nasilje.

Demonstranti širom zemlje izašli su na ulice sa kineskim zastavama i portretima Mao Zedonga. Kineska policija objavila je upzorenje protiv remećenja reda, ali državni mediji izvještavaju u oštrijem tonu i dovode u vezu i aktuelni teritorijalni spor sa sjećanjima na japansku okupaciju.

Kineski i japanski mediji izvijestili su da se flota od oko 1.000 kineskih ribarskih brodova kreće ka području spornih ostrva. Japanska Vlada osnovala je centar za prikupljanje informacija o kretanju kineskih ribarskih brodova.

Prije dvije godine izbila je bilateralna kriza između dvije zemlje zbog ostrva u Istočnom kineskom moru.

Demonstracije su počele kada je Japan objavio da je postigao dogovor o kupovini lanca ostrva u Istočnom kineskom moru od njihovih japanskih vlasnika. Kina smatra da su ta ostrva dio njene teritorije, a suverenitet na ostrva polaže i Tajvan.