{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajvanski brodovi iz protesta uplovili u Istočno kinesko more

25.9.2012. u 08:15
0
1
Tajvanski brodovi iz protesta uplovili u Istočno kinesko more
0
Tajvanski brodovi iz protesta uplovili u Istočno kinesko more
Foto: AFP
Dok u Pekingu japanski i kineski diplomati pokušavaju smanjiti tenzije u vezi sa spornim ostrvima, deseci tajvanskih brodova su u vidu protesta nakratko uplovili u Istočno kinesko more.
Ostrva, u Japanu poznata pod imenom Senkaku, a u Kini pod imenom Diaoyu, trenutno kontroliše Japan, međutim, Kina i Tajvan također tvrde da polažu pravo na ova ostrva.

Tenzije u regiji su velike otkako je Japan otkupio ostrva od njihovih privatnih vlasnika.

Tajvanski brodovi, među kojima i brodovi obalske straže, su se u blizini ostrva zadržali kratko, a onda su napustili to područje.

Glasnogovornik Tajvanske obalske straže je za BBC rekao da je oko 05:00 sati po lokalnom vremenu uplovilo 58 ribarskih brodova te da ih je pratilo i nekoliko brodova obalske straže. Japanska obalska straža je slala upozorenja tajvanskim brodovima. Nakon nekoliko sati, ribarski brodovi su napustili to područje. Aktivisti i ribari su izjavili da su se na ovaj potez odlučili kako bi zaštitili svoja prava na ribolov i pristup tradicionalnom ribarskom području.

"Prava na ribolov su važnija od suvereniteta, međutim, u ovom slučaju pravo na ribolov također znači i suverenitet", rekao je aktivista Chen Chunsheng.

U posljednjih nekoliko dana u područje oko spornih ostrva konstantno uplovljavaju i kineski ribarski brodovi te brodovi za osmatranje.

U međuvremenu se u Pekingu sastaju zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Chikao Kawai i zamjenik minista vanjskih poslova Kine Zhang Zhijun, kako bi pokušali umanjiti antijapanske proteste u nekoliko kineskih gradova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: