Svijet
36

Japan će zamrznuti tlo da spriječi curenje radioaktivne vode

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska vlada je danas najavila da će potrošiti 470 miliona dolara kako bi izgradila ledeni zid oko nuklearke Fukushima.

Ovo je još jedan u nizu očajničkih poteza te zemlje koja pokušava zaustaviti otjecanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane oštećene u zemljotresu. Podsjetimo, dosadašnje popravke nisu urodile plodom. Japan se na ovaj korak odlučio samo nekoliko dana prije odluke o tome da li će Tokio, Istanbul ili Madrid ugostiti Olimpijske igre 2020. godine.

Stotine tona zagađene vode curi iz Fukushime otkako je oštećena u cunamiju uzrokovanim potresom 2011. godine.

"Umjesto da prepustimo kompaniji TEPCO da se sama bavi ovim problemom, Vlada je napravila korak naprijed i preuzela stvar u svoje ruke", rekao je premijer Shinzo Abe. "Svijet posmatra možemo li se na pravi način nositi sa problemom kontaminirane vode, ali također i sa cijelim procesom vezanim uz nuklearku".

Vlada planira do kraja marta 2015. godine potrošiti 470 miliona dolara u okviru dva projekta - 320 miliona za zamrzavanje tla i 150 miliona za poboljšanje postrojenja koja trebaju ukloniti sve radioaktivne elemente iz vode.

Međutim, Vlada neće platiti za prijeko potrebne cisterne i ostalu opremu koja se koristi da spriječi curenje. Objašnjenje je da su im sredstva ograničena na "tehnološki zahtjevne projekte". Ipak, ostavili su mogućnost da pruže dodatnu pomoć, ako bude potrebe, saopćeno je.

Ledeni zid će zamrznuti tlo do dubine od 30 metara i to kroz električni sistem tankih cijevi koje prenose rashladnu tekućinu temperature - 40 stepeni Celzija.