Svijet
2

Čišćenje oko Fukushime koštat će 44 milijardi eura

SRNA
Dekontaminacija i čišćenje oblasti oko nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u zemljotresu i cunamiju 2011. godine, moglo bi da košta 5.800 milijardi jena (44 milijarde eura), navodi se u studiji japanskog Instituta za nauku i tehnologiju.

Iz Instituta ističu da bi akcija dekontaminacije i čišćenja koštala pet puta skuplje nego što je ranije procijenjeno.

Institut je sproveo studiju koja bi trebalo da olakša sprovođenje plana dekontaminacije šuma i poljoprivrednih dobara oko Fukushime.

Podaci o tome koliko će koštati dekontaminacija koja bi trebalo da omogući povratak stanovništva u tu oblast 230 kilometara sjeveroistočno od Tokija, objavljeni su u vrijeme dok stižu vijesti o curenju iz oštećenog reaktora.

Kompanija Tepco, koja upravlja postrojenjem, saopštila je u ponedjeljak, 22. jula, da je kontaminirana voda istekla u Tihi okean nedaleko od centrale.

Tepco je danas saopštio da iznad reaktora broj tri u Fukushimi ponovo ima pare, treći put u posljednjih nedjelju dana. Uprava postrojenja saopštila je danas i da je nivo radijacije nepromijenjen.

Tri reaktora u Fukushimi oštećena su u razornom zemljotresu i cunamiju koji je Japan pogodio u martu 2011. godine. Havarija je izazvala zračenje koje i dalje kontaminira vodu, zrak i zemljište u okolini postrojenja.