Svijet
1

James Holmes mijenja iskaz?

SRNA
James Holmes (Foto: AFP)
James Holmes (Foto: AFP)
Amerikanac James Holmes, koji je optužen za ubistvo 12 osoba u julu prošle godine u napadu na kino u predgrađu Denvera, namjerava da se izjasni da se ne osjeća krivim zbog neuračunjivosti, izjavili su njegovi advokati.

Prema navodima advokata, Holms (25) će zatražiti da promijeni iskaz na ročištu zakazanom za 13. maj.

Predsjedavajući sudija Okružnog suda u Koloradu je ranije automatski unio iskaz negiranja krivice, pošto je Holmesov advokat rekao da on nije spreman da se izjasni.

Ukoliko sudija prihvati novo izjašnjavanje, Holmes će biti prebačen na odjeljenje psihijatrije gdje će ljekari utvrditi da li je bio neuračunljiv u vrijeme napada. Porota ga može proglasiti krivim i u slučaju da rezultati medicinskih istraživanja pokažu neuračunljivost.

Holms je optužen da je 20. jula prošle godine pucao u kinu, kada je ubijeno 12, a ranjeno 58 osoba. On se suočava i sa optužbama da je namjerno u svom stanu postavio mine iznenađenja sa eksplozivnim hemijskim i zapaljivim sredstvima, povezanih sa žicama.

Tužilaštvo je najavilo da će tražiti smrtnu kaznu za Holmesa.

Suđenje Holmesu bilo je zakazano za avgust, ali je sudija odgodio za februar 2014. godine. Nije poznato da li će novo izjašnjavanje o krivici dodatno uticati na određivanje datuma početka procesa.