Talibani
0

"Izvještaj UN-a o smrti civila u Afganistanu je iskonstruisan"

FENA
Talibani su u srijedu najnoviji izvještaj Ujedinjenih naroda o civilnim žrtvama u Afganistanu, prema kome su oni krivi za tri četvrtine ubijenih i ranjenih u deset mjeseci ove godine, odbacili kao "iskonstruisan".

Broj civilnih žrtava je za 20 posto veći u odnosu na isti period prošle godine i prema izvještaju UN-a ukupno ima 6.215 civilnih žrtava u incidentima vezanim za sukobe, od kojih 2.412 mrtvih i 3.803 ranjena.

Međutim, talibani su odbacili izvještaj kao pokušaj da se prikrije američke "brutalnost", rekavši da je "pristran, jednostran i pod utjecajem američke politike", prenio je Reuters.

Talibani su svoje saopćenje dostavili medijima, a u njemu se navodi i da ovaj izvještaj može samo navesti na pogrešan put one koji ništa ne znaju o Afganistanu i istovremeno narušiti ugled UN-a.

U pobunjeničkim samoubilačkim napadima kao i od eksplozija bombi ručne izrade život je izgubilo 998 osoba, 55 posto od ukupnog broja koji se pripisuje ekstremistima, a ranjena su 2.062 civila, što predstavlja 70 posto ukupnog broja pripisanog talibanima.

U izvještaju UN-a se navodi da su zračni napadi izazvali najveći broj žrtava među 742 civilne žrtve koje se pripisuju provladinim snagama.