Afganistan
0

U dva bombaška napada 16 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Afganistanu je u posljednja 24 sata u dva odvojena napada ubijeno 16 osoba, među kojima 15 civila, a 14 je ranjeno, javljaju agencije.

U južnoj pokrajini Helmand, kamionet koji je lokalno stanovništvo prevozio na obližnji bazar aktivirao je postavljenu bombu.

Svih 15 muškaraca u vozilu su poginuli, saopćile su lokalne vlasti, a prenose svjetske agencije.

Incident se dogodio sinoć.

Na sjeveru Afganistana, u provinciji Kunduz, bombaš samoubica aktivirao je jutros u blizini vojnog kontrolnog punkta eksploziv smješten u ukradenom policijskom vozilu.

Eksplozija je bila toliko snažna da je nekoliko kuća u blizini srušeno. Samo je napadač poginuo, ali je bilo 14 povrijeđenih - pet afganistanskih vojnika i devet civila, od kojih je nekoliko bilo u svojim domovima u trenutku eksplozije.

Uprkos prisustvu skoro 150.000 stranih vojnika u Afganistanu i izvjesnim uspjesima u borbi protiv pobunjenih talibana, nasilje se nastavlja i broj žrtava raste.

Prema podacima UN-a, u prvih šest mjeseci ove godine ubijen je 1.271 civil, što je povećanje od 21 posto u odnosu na isti period 2009.

Ova godina je i za koalicione snage u Afganistanu bila najsmrtonosnija, jer je od početka godine ubijeno 680 vojnika. U istom razdoblju prošle godine poginuo je 521 strani vojnik.

Od početka rata u Afganistanu 2001. godine, u toj zemlji je ubijeno oko 2.250 pripadnika koalicionih snaga.