Danski list "Politiken"
0

Izvinjenje zbog karikatura poslanika Muhammeda

SRNA
Danski list "Politiken" izvinio se danas zbog neprijatnosti koje je eventualno izazvao ponovnim objavljivanjem karikatura proroka Muhammeda sa turbanom u obliku bombe 2008. godine.

List navodi da se izvinio u okviru dogovora o rješavanju spora sa muslimanskom grupama na Bliskom istoku i u Australiji.

Ostali danaski listovi kritikovali su potez "Politikena", prenosi BBC.

Dvanaest spornih karikatura prvi put su štampane 2006. godine, što je izazvalo burne proteste muslimana u mnogim zemljama.

"Politiken" i još nekoliko listova, ponovo su objavili jednu karikaturu kada je policija otkrila plan o ubistvu autora crteža Kurta Westergaarda.

"Izvinjavamo se svakom koje je bio uvrijeđen našom odlukom da ponovo objavimo karikaturu", izjavio je glavni i odgovorni urednik "Politikena" Toeger Seidenfaden.

On je dodao da njegov list "i dalje ima pravo da objavljuje Westergaardove radove, kao i originalinih 12 karikatura ili bilo koju drugu karikaturu na svijetu".

Joern Mikkelse, glavni i odgovorni urednik lista "Jyllands-Posten", koji je prvi štampao sporne karikature, izjavio je da odluka "Politikena" zaslužuje "prvu nagradu za glupost".