Danci protiv objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda

F
FENA
19.1.2010. u 20:55
0
17
Danci protiv objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda
0
Danci protiv objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda
Velika većina Danaca (84,2 posto) protivi se objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda, odobravajući odluku medija u zemlji da ih ne objave ponovno nakon pokušaja ubistva jednog od karikaturista Kurta Westergaarda 1. januara.
Samo 11,7 posto ih je sklono objavljivanju, dok ih je 4,1 posto neodlučno, prema ispitivanju Instituta Ramboell/Analyse objavljenom u dnevniku Jyllands-Posten, koji je u septembru 2005. objavio dvanaest satiričnih crteža poslanika Muhameda, izazivajući negodovanje muslimanskog svijeta protiv Danske.

U noći s 1. na 2. januar 28-godišnji Somalac pokušao je ubiti crtača Westergaarda, autora najkontroverznije karikature poslanika Muhameda, glave pokrivene turbanom u obliku bombe zapaljena fitilja.

"To odbacivanje karikatura masovno je i objašnjava se činjenicom da Danci prijetnje nasiljem i odmazdom te napad na Kurta Westergaarda shvaćaju stvarnima", zbog čega ne žele podržati objavljivanje tih crteža, komentira Stig Harvard, stručnjak za medije i društvene teme na sveučilištu u Kopenhagenu.

Većina ispitanika (57 posto) i dalje međutim podržava Jyllands-Posten u odluci da objavi 12 karikatura Muhameda 30. septembra 2005. u ime slobode izražavanja, prenijela je Hina.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: