Danska
0

Proširena optužnica protiv napadača na karikaturistu

FENA
Kurt Westergaard (Foto: Reuters)
Kurt Westergaard (Foto: Reuters)
Tužilaštvo Danske proširilo je u ponedjeljak optužnicu protiv Somalijca koji je pokušao da ubije danskog karikaturistu Kurta Westergaarda, čija je slika proroka Muhammeda prije pet godina izazvala oštru reakciju muslimana.

Državljanin Somalije se, prema novoj tački optužnice, tereti za pokušaj izvršenja terorističkog djela, prenosi Reuters.

Dvadesetosmogodišnji Somalijac, za kojeg policija tvrdi da je u vezi s Al-Qaidom, ranije je optužen za pokušaj ubistva karikaturiste Westergaarda i policijskog zvaničnika u Arhusu 1. januara.

Prema zakonodavstvu Danske, za zločine za koje se dokaže da su izvršeni s terorističkom namjerom predviđena je i doživotna robija. Za ostale slučajeve pojedinačnih pokušaja ubistva nisu predviđene tako stroge kazne.

Somalijac, čije ime se još drži u tajnosti, provalio je u Westergaardov stan prvog dana ove godine naoružan sjekirom i nožem, ali je karikaturista ipak uspio da pobjegne i ostane nepovrijeđen.

Izgrednik je potom gađao sjekirom policajca koji je pokušao da priskoči u pomoć Westergaardu.

Westergaardova karikatura iz 2005. godine, na kojoj je prorok Muhammed predstavljen kao terorista s bombom u turbanu, objavljena je prvo u danskom listu "Yiland Posten" i uzbunila je muslimane širom svijeta, koji su uputili brojne prijetnje smrću autoru.

Godinu dana kasnije, kada je zapadna štampa preuzela pomenutu karikaturu, došlo je i do nemira praćenih nasiljem u nekoliko muslimanskih zemalja i do napada na danske ambasade i konzulate.