Strahuje od hapšenja
0

Izraelski vicepremijer otkazao posjetu Londonu

FENA
Dan Meridor
Dan Meridor
Zamjenik premijera Izraela, Dan Meridor, otkazao je posjetu Velikoj Britaniji zbog straha da bi na Ostrvu mogao da bude uhapšen pod sumnjom za činjenje ratnih zločina, javili su u utorak svjetski mediji.

Meridor je trebao u ponedjeljak u Londonu da održi govor u organizaciji Britansko-izraelskog centra za komunikacije i istraživanja (BICRC), proizralske organizacije sa sjedištem u Britaniji.

Izvršna direktorica BICRC-a Lorna Fitzsimons kazala je da su "izraelski zvaničnici smatrali da ne treba da dozvole rizik da Meridor dođe (u Britaniju)", prenio je AP.

Nekolicini izraelskih zvaničnika u Britaniji je zaprijećeno pokretanjem sudskih postupaka u skladu s pravnim principom "opće jurisdikcije", koji nalaže da ozbiljniji zločini mogu biti procesuirani na lokalnom nivou bez obzira na to gdje su počinjeni.

Do sada zbog toga nijedan Izraelac u Britaniji nije uhapšen, ali je kampanja zategla odnose Londona i Tel Aviva.

Izraelski mediji su javili da se sumnjalo da bi Meridor, koji je i ministar za obavještajne poslove i atomsku energiju, mogao da se nađe na meti britanskog pravosuđa zbog prepada izraelskih komandosa na brod s propalestinskim aktivistima u maju, u kojem je poginulo devet osoba.