Izrael
0

Lieberman optužio umjetnike za "kulturni terorizam"

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman optužio je u ponedjeljak grupu umjetnika koji prijete da će bojkotirati novo kazalište u židovskom naselju na Zapadnoj obali za "kulturni terorizam" i zatražio da im država ukine financiranje.

Neki izraelski umjetnici koji se protive enklavama obnovili su prijetnje, prvi put objavljene u augustu, da se odbijaju pojaviti u kazalištu u židovskom naselju Ariel, koje je vlada financirala, a čije je otvaranje najavljeno za ponedjeljak uvečer.

Lieberman, i sam doseljenik, okarakterizirao je umjetnike koji su najavili bojkot kao "ekstremističku grupu koja pokušava provesti kulturni terorizam" i pozvao na okončanje državne potpore za kritičare koji optužuju Izrael da je "država apartheida".

Izjave šefa izraelske diplomatije oslikavaju zabrinutost izraelske strane zbog kulturnog bojkota u zemlji i inozemstvu, za koji se kao razlog navode židovska naselja koja Palestinci vide kao prepreku mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, ocijenio je Reuters.

Među poznatim ličnostima iz svijeta koje su nedavno odbile da posjete Izrael britanski je filmski redatelj Mike Leigh, koji je svoju odluku saopćio prošlog mjeseca.

Neke američke zvijezde nastavile su posjećivati Izrael, a među njima je i glumica Pamela Anderson, koja se trenutno nalazi u Jerusalemu u sklopu svoje kampanje za borbu protiv korištenja prirodnog krzna.