Moguća nova eskalacija
122

Izraelski ministar želi da Palestincima zabrani posjetu Al-Aksi tokom mjeseca ramazana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zalaže se za zabranu posjeta Palestincima kompleksu Al-Aksa tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje 10. marta, javlja Channel 12.

Kao ministar zadužen za policiju, Ben Gvir ima određene ovlasti nad politikom kod Al Akse, iako ga je premijer Benjamin Netanyahu u prošlosti nadglasao.

Izrael obično dopušta Palestincima sa Zapadne obale da posjete Al-Aksu tokom ramazana, a cijeli sigurnosni establišment podupire održavanje ove politike sljedeći mjesec za Palestince starije od 45 godina.

Ben Gvir je čak u sukobu s policijom, koja kaže da je u redu da se Palestincima starijim od 60 godina dopusti molitva u Al-Aksi navodi Channel 12.

Tvrdolinijaški ministar, koji je izazvao veliku diplomatsku buru zbog vlastitih posjeta Al-Aksi, koju Jevreji zovu Brdom Hrama čak se zalaže za zabranu posjeta tom mjestu arapskim državljanima Izraela mlađima od 70 godina.

Nije jasno koje bi zakonske ovlasti imao da uvede takvu politiku. Policija podržava dopuštanje arapskih Izraelaca starijih od 45 godina, dok Shin Bet kaže da ne bi trebalo biti ograničenja za arapske izraelske vjernike.

Predviđeno je da Netanyahu u nedjelju održi sastanak s Ben-Gvirom i ratnim kabinetom kako bi dalje razgovarali o tom pitanju.

Prošle su sedmice američki i izraelski dužnosnici rekli za The Times of Israel da je Bidenova administracija jako zabrinuta da će Ben Gvir pokušati potaknuti napetosti oko Al-Akse tokom ramazana sljedećeg mjeseca, za što Washington strahuje da bi moglo povući pitanje žarišta Jerusalema u tekući bliskoistočni sukob koji nastoji obuzdati.