Svijet
0

Izraelski i palestinski košarkaški treneri zajedno učestvuju u sportskim radionicama

Anadolija
Iz američkog State Departmenta saopćeno je kako će 30 izraelskih i palestinskih omladinskih košarkaških trenera učestvovati u radionicama koje će biti održane tokom mjeseca.

Tokom programa koji će trajati 14 dana, mladi treneri iz Palestine i Izraela će zajedno sa kolegama iz SAD-a učestvovati u "radionicama sa naglaskom na rješavanju sukoba, sportskog mendžmenta i liderstva te će učestvovati u košarkaškom programu sa mladim Amerikancima".

Treneri će tokom boravka u SAD-u imati priliku da rade i sa učenicima osnovnih i srednjih lokalnih škola iz Vašingtona, Njujorka i Stamforda u periodu od 5. do 19. oktobra. 

"Nakon povratka u svoje zemlje, treneri će nastaviti svoj rad u organizaciji 'PeacePlayers International' gdje će raditi kao treneri i mentori. Tom prilikom podijelit će iskustva sa stotinama djece sa kojima će raditi na promjenama u društvu", navodi se, pored ostalog, u saopćenju. 

Partner američke vlade u ovom projektu je organizacija "PeacePlayers International" koja je zasnovana na pretpostavci da "djeca koja se igraju zajedno, mogu naučiti da žive zajedno". Organizacija također ima misiju edukovanja i zbližavanja mladih ljudi koji žive u podijeljenim društvima. 

Pomenuti program saradnje i razmjene iskustava  vrhunac je dvogodišnjeg programa koji predvode američki sportisti i instruktori koji rade na profesionalnom razvoju grupa palestinskih i izraelskih trenera koji će zajedno raditi kroz sport, prenosi Anadolu Agency (AA).