Napeto na Zapadnoj Obali
19

Izraelske snage pokušavaju napredovati na sjeveru Gaze, broj ubijenih prešao 8.000

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelsko bombardiranje Gaze nastavilo se tokom noći, s posebnim fokusom na sjever enklave gdje izgleda da izraelske snage pokušavaju napredovati. Desetine Palestinaca ubijeni su u izraelskim napadima, a ukupan broj ubijenih Palestinaca sada je iznad 8.000 od sedmog oktobra.

Značajna šteta prijavljena je u bolnici tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, nakon izraelskih napada na obližnje ciljeve, prema direktoru bolnice, jedinog medicinskog centra u enklavi koji može primiti pacijente oboljele od raka.

Daljnji izraelski napadi također su se dogodili u području al-Saftawi u sjevernoj Gazi, usmrtivši najmanje 16 ljudi, a strahuje se da su desetine ubijeni ili ozlijeđeni u Jabaliji nakon što je pogođena kuća.

U izraelskom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali ubijen je najmanje troje Palestinaca, a prema tvrdnjama ubijen je jedan od osnivača Jenin brigade.

Dok se napadi doseljenika nastavljaju na okupiranoj Zapadnoj obali, šef izraelske agencije za domaću sigurnost Shin Bet upozorio je da bi kao rezultat moglo doći do "erupcije" nasilja, izvijestili su izraelski mediji.

U međuvremnu Hezbolah je objavio kako je oborio izraelsku bespilotnu letjelicu, što su prve tvrdnje ovog tipa od ove grupe, a za petak je najavljeno inače rijetko obraćanje njenog vođe Hassan Nasrallah.

Izraelski mediji su prenijeli kako je na sjeveru Izraela u prevrtanju tenka poginuo jedan, a dvojica vojnika ranjena. Nisu saopćeni detalji kako je došlo do prevrtanja.