Svijet
207

Izraelska vojska uhapsila petogodišnjeg Palestinca zbog bacanja kamena

Klix.ba
Izraelska vojska nezakonito je uhapsila petogodišnjeg Palestinca, nakon što je on bacio kamen na izraelski automobil na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska organizacija za ljudska prava optužila je vojsku da je nezakonito uhapsila petogodišnjeg Palestinca koji je bacio kamen na izraelski automobil u gradu Hebron, javljaju agencije.

Incident je snimila organizacija B'Tselem, a na snimku se vidi petogodišnjak kako sjedi na ulici okružen naoružanim vojnicima i plače, a zatim, u pratnji starijeg Palestinca, ulazi u vojno vozilo.

Snimak su prikazali izraelski mediji i vjerovatno će samo pojačati tenzije na Zapadnoj obali, gdje vojska čuva izraelske doseljenike, dok su Palestinci, koji imaju ograničenu samoupravu, frustrirani jer ne mogu izboriti državnost, javlja Hina.

Organizacija B'Tselem navela je na svojoj web-stranici da su vojnici dječaka odveli kući, a zatim sa njegovim ocem u vojnu bazu. Nakon toga su oca i sina predali palestinskoj policiji, koja ih je pustila nakon ispitivanja.

Jedno vrijeme vojnici su dječakovog oca pred očima javnosti držali vezanih ruku i sa povezom preko očiju. Dječak je kasnije u televizijskom intervjuu priznao da je bacio kamen, objasnivši da je ciljao psa, ali je pogodio automobil.

B'Tselem tvrdi da je dječak uhapšen nezakonito, jer djeca mlađa od 12 godina ne podliježu krivičnoj odgovornosti.

"Snage sigurnosti ne smiju hapsiti djecu mlađu od te dobi, čak ni u slučaju kad se sumnja da su počinila krivično djelo, pa vlasti u takvim situacijama zakon trebaju provoditi na druge načine", rekla je direktorica organizacije za ljudska prava Jessica Montell.

Vojska je saopćila da je dječak bacanjem kamena ugrozio prolaznike, navodeći da je od januara do maja u sličnim incidentima na Zapadnoj obali povrijeđeno više od 150 Izraelaca.

"Vojnici su intervenisali na mjestu događaja i maloljetnik je bio u pratnji roditelja", saopćila je vojska, tvrdeći da dijete nije bilo uhapšeno te da protiv njega nije podignuta optužnica, prenosi Al Jazeera.