Svijet
20

FOTO / Izraelska vojska objavljuje plakate sa palestinskom djecom uz poruku: "Uhvatit ćemo vas"

Klix.ba
Palestinski tinejdžer Asaf Hikmat teško se može skoncentrisati na predstojeće školske obaveze jer za njim tragaju izraelski vojnici, a njegova se fotografija našla na plakatima kojima su izraelske odbrambene snage objavile potjernicu za njim.
Asaf Hikmat
Asaf Hikmat

Asaf je jedan od nekoliko mladih ljudi koji su učestvovali u nedjeljnim protestima u njihovom selu protiv izraelske gradnje na palestinskoj teritoriji. Takve demonstracije redovno završavaju uz suzavac i gumene metke koje ispaljuju Izraelci, ali je izraelska vojska smislila nešto novo - objavljuju plakate na kojima su fotografije djece, uz natpis: "Mi smo vojska. Budite oprezni. Uhvatit ćemo vas čim vas vidimo".

Asaf kaže da je prestrašen, jer se boji da će mu vojnici doći kući tokom noći i odvesti ga, piše Russia Today. Mještani palestinskog sela ističu kako izraelski vojnici svake noći dolaze i ispaljuju suzavac i zvučne bombe prema kućama kako bi zaplašili stanovništvo i vršili dodatni pritisak na djecu.

Izraelski doseljenici u nova naselja na palestinskoj teritoriji opravdavaju ovakve poteze vojske. Ističu kako su svakodnevno izloženi opasnosti, posebno dok voze automobile, jer ih djeca često gađaju kamenjem i ciglama.

Izraelske statistike kažu da su incidenti sa kamenovanjem udvostručeni u posljednjih nekoliko mjeseci. Stoga su u izraelskoj vojsci odlučili da štite svoje građane, čak i ako to znači akciju protiv maloljetnika.

Podaci UN-a, međutim, kazuju da su mnoga palestinska djeca sistematski povređivana, mučena i korištena kao živi štit, a sve u režiji Izraela. U posljednjih deset godina 7.000 djece od 9 do 17 godina je uhapšeno, ispitivano i držano u zatočeništvu, navodi se u izvještaju UN-a.