Svijet
83

Izraelska policija pucala u lice dječaku Palestincu dok se vraćao iz škole

Klix.ba
Izraelska policija je ispalila gumeni metak u lice petogodišnjeg palestinskog dječaka dok je izlazio iz školskog autobusa vraćajući se kući iz škole. Ovo je saopćila porodica dječaka, rekavši da on ima frakturu lobanje ispod oka.

Incident se dogodio kada su se Muhammed Jamal Ubeid i njegova 14-godišnja sestra vraćali iz škole i izlazili iz školskog autobusa u istočnom Jerusalemu.

"Jedan izraelski vojnik je ispalio gumeni metak iz blizine u dijete, ranivši ga ispod oka", rekao je dječakov rođak agenciji Ma'an News.

U bolnici je rečeno da dječak ima tipuične povrede naesenim gumenim mecima te da ima prelom kosti ispod oka. Haaretz prenosi kako su im u bolnici kazali da je dječak dobro i da je operisan. Kasnije je prebačen u drugu bolnicu u zapadnom Jeruzalemu.

Mještani tvrde da nije bilo nereda u momentu kada je policajac pucao u dječaka. Izraelska policija je također potvrdila da su njihovi pripadnici koristili sredstva za suzbijanje nereda, ali nisu rekli da je dječak pogođen.

Ovaj dječak je drugi po redu u mjesec dana koji je pogođen u glavu gumenim mecima. Izraelski policajci su prošlog mjeseca također pogodili jednog dječaka, koji je nažalost ostao bez jednog oka, a na drugo loše vidi. Gumeni meci su inače zabranjeni policajcima u skladu sa njihovim vlastitim pravilima.