Svijet
4

Izrael uzvratio paljbu na sirijsku visoravan Golan

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Izrael je izvršio napad na Siriju kao odgovor na pucnjavu koja je imala za metu trupe u izraelskom dijelu visoravni Golan. Postoji mogućnost da su u napadu ubijeni sirijski vojnici, saopćila je u nedjelju izraelska vojska.

Nema povrijeđenih na izraelskoj strani u pucnjavi koja se dogodila u subotu, u trećem slučaju širenja nasilja na susjedne države, uključujući Liban i Tursku.

"Došlo je do manjeg napada na izraelske snage, i mi smo odgovorili, a kako čujem od arapskih medija čini se da su poginuli neki sirijski vojnici", rekao je brigadni general Yoav Mordechai.

On kaže da Izrael pokušava da se odupre uvlačenju u sukob između snaga sirijskog predsjednika Bašara el-Asada i pobunjenika. Haos nastao u 20-mjesečnom sukobu često čini nezavisno potvrđivanje žrtava u Siriji skoro nemogućim, javio je Reuters.

"Ni pod kojim uslovima ne prihvatamo bilo kakve napade na teritoriju države Izrael, ali također ne namjeravamo dodavati ulje na vatru", rekao je Mordechai.

Izrael je zauzeo dio područja Golan u ratu 1967. godine i kasnije ga je pripojio u potezu koji je osudila međunarodna zajednica.